AvtoNews.BG

Авто Мото новини

Nissan готви план за излизане от алианса с Renault заради Карлос Гон

Nissan разработва план за излизане от алианса с френския концерн Renault. Това съобщава Financial Times, като се позовава на източници, запознати със ситуацията. Според тях разработването на секретния план е било ускорено на фона на продължаващия скандал с бившия шеф на Nissan Карлос Гон.

Според неофициални данни Nissan планира да приключи сътрудничеството в производството и инженеринга с Renault. Освен това не са изключени промени в състава на борда на японската компания. Отбелязва се, че в случай на прекратяване на отношенията производителите на автомобили ще трябва да търсят нови партньори.

От своя страна шефът на Renault Жан-Доминик Сенар се надява да поддържа партньорство между компаниите. Очаква се топ-мениджърът в близко бъдеще да говори за нови съвместни проекти с Nissan.

На пресконференция в Бейрут Карлос Гон, който избяга от ареста в Япония, открито обвини ръководството на Nissan, че отношенията с него са изфабрикувани с помощта на японското правителство. Той нарече всичко, което се случва, политическо преследване и грубо нарушаване на правата на човека. Той каза, че действията на Nissan почти унищожиха най-големия алианс в света, като нарече настоящите отношения между компаниите „маскарад“.

Бившият шеф на алианса Renault – Nissan – Mitsubishi Карлос Гон беше задържан на 19 ноември 2018 г. Японската полиция го подозира в укриване на данъци. Според нея той умишлено е прикривал информацията за размера на собствените си доходи. Прокуратурата започна разследване срещу топ мениджъра след съобщения на анонимен информатор в автомобилния концерн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *