AvtoNews.BG

Авто Мото новини

Първата зарядна станция на Tesla в България е в Пловдив

Град Пловдив, хотел „Империал“. Това е адресът на първата зарядна станция на американския пионер в сферата на електрическите превозни средства Tesla Inc. в България, пише Investor.bg.

T. нар. Supercharger е готов още отпреди Коледа, но все още не е открит официално, а колоните са обвити с найлони. Причината: компанията на Илон Мъск възнамерява да изчака още 2-3 седмици с официалното анонсиране, за да може да го направи заедно с откриването на станциите си в Сърбия – в Белград и край Ниш, които все още не са напълно готови.

Улицата около хотела, който е свързван с бившия градоначалник на Пловдив Иван Тотев, все още е разкопана. А това означава, че в близките дни е възможно и увеличение на капацитета на зарядните.

Фактът, че първата зарядна станция на американската компания е в Пловдив (т.е. на половината на разстоянието между турската и сръбската граница, б.авт.), не е изненада, за това имаше спекулации още от преди 3-4 години. Изборът на града бе препотвърден през миналата година, когато Tesla обнови своята карта на предстоящите станции за зареждане по цял свят. Картата показва кои региони са приоритетни за компанията.

Пловдив не е избран случайно, защото е част от коридора между Западна Европа и Турция. Supercharger коридорът минава през Загреб, Белград (където вече има 3 станции), Ниш, Пловдив и стига до Одрин.

Зарядната станция в Пловдив е с четири колони за зареждане и по всяка вероятност ще бъде от предното поколение на технологията Supercharger V2. Преди време тя получи актуализация и вече може да зарежда не само с до 120 kW, а с до 150 kW. По-бързо може да се зарежда само с последната генерация – Supercharger V3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *