AvtoNews.BG

Авто Мото новини

От Тюрингия до Бавария: С „Трабант“ през Малкия Берлин

Парад с Трабанти и други автомобили от комунистическата ера на Източна Германия бе част от събитията, свързани с падането на Берлинската стена. Това се случи на 9-и ноември, точно 30 години след знаменателното събитие.

В съботния ден стотици германци се събраха заедно с историческите си класически модели „Трабант“ и преминаха бивш граничен пункт между провинции Тюрингия и Бавария. Селото, наречено Мьодларойт, е било известно в миналото и като Малкия Берлин.

„Трабант“ бе произвеждан от източногерманската марка VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau и продължава да е ярък символ от историята на бившата Източна Германия. Компания на моделите на марката правиха Wartburg и ванове Barka.

Преди да падне през 1989 г., Стената разделяше комунистическият Източен от Западен Берлин. Разрушаването й символизираше края на Студената война. Шофьорите, които взеха участие в парада преди дни отвориха порта на бивш граничен пункт и преминаха през него, за да почетат свободата, която източногерманците спечелиха преди 30 години.

Макар често за Trabant да се казва, че е най-лошият автомобил, произвеждан някога, той е ценен от колекционерите заради културата на комунистическия блок и дори участва в американски парад, провеждан всяка година от Международния шпионски музей във Вашингтон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *